Gravide si Mamici
Locul unde viitoarele mamici se pot aduna

 

Ce sa nu ii spui niciodata copilului tau? (I)
     media: 5.00 din 2 voturi

“Parintii nu trebuie sa isi controleze copii, ci trebuie sa se controleze pe ei insisi”, spune Maggie Reigh, autoarea cartii “9 modalitati prin care poti sa dezvolti legatura parinte-copil”. De multe ori, acestia sfideaza autoritatea parintilor si prima solutie la indemana sunt replicile usturatoare de genul: ”Pentru ca asa vreau eu” sau “Taci din gura”.
Vorbele spuse la manie nu sunt lipsite de consecinte. In ochii celor mici, acestea sunt percepute ca jigniri si afecteaza relatia dintre parinti si copii.
“Pentru ca asa zic eu!”
De multe ori, parintii sunt tentati sa foloseasca aceasta fraza pentru a scapa de “De ce?”-urile copiilor. Intentionat sau nu, acest cliseu ingradeste increderea de sine a copilului si capacitatea sa de a lua decizii singur.
Daca aceste cuvinte devin un stil de a raspunde intrebarilor celor mici, exista mari sanse ca acestia sa se lase, mai tarziu, influentati de prieteni, anturaj, mass-media, etc. Lipsa curajului de a lua decizii si de a gandi pentru sine poate duce la comportamente extreme, furie, resentimente.
Incearca sa “traduci” cumva aceasta fraza. In loc de “Pentru ca asa zic eu” incearca sa ii ceri copilului tau argumente. Invata-l astfel sa isi sustina parerile, atitudine poe care o vor purta cu ei toata viata.
Asta nu inseamna ca trebuie sa fii de acord cu tot ceea ce spune. Poti veni si tu cu contraargumente logice, iar daca situatia scapa de sub control si copilul tau nu reuseste sa te inteleaga, atunci explica-I faptul ca trebuie sa aiba incredere in tine, pentru ca ii vrei numai binele.”
“Ce-a fost in mintea ta?”
Este ca si cum i-ai spune: “Esti incapabil sa gandesti” sau “Esti un prost”. Copiii percep exact acest sens, pierzandu-si astfel increderea in sine. Tu iti poti justifica intotdeauna deciziile? De multe ori actionam impulsiv, instinctiv sau, pe moment, avem impresia ca am luat ce-a mai buna decizie.
Este acelasi lucru si in cazul unui copil. In loc sa il ranesti, expune-ti punctul de vedere: ce crezi tu despre situatia respectiva, ce ai fi facut tu. Explica-i fiecare argument in parte, pentru ca ceea ce este pentru tine evident, copilul tau s-ar putea sa nu cunoasca.ComentariiComentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
 
vizite unice
Reprezint Muntenia in recensamantul Bloggerilor

Curs Valutar v1.0Vitamine si Minerale
 
 
Powered by www.ablog.ro
 
Termeni si Conditii de Utilizare