Gravide si Mamici
Locul unde viitoarele mamici se pot aduna

 

Alocaţii pentru copii la nivel european
     media: 5.00 din 1 vot

Alocaţii pentru copii la nivel european

Romanii plecati la munca in strainatate pot primi alocatiile copiilor din statele in care muncesc, acestea fiind de multe ori mai mari decat ceea ce acorda Statul Roman. Mai exact, indiferent unde se afla copilul, el este indreptatit sa primeasca alocatiile de stat potrivit legistatiei tarii unde lucreaza unul dintre parinti. Autoritatile din tara respectiva vor analiza care dintre alocatii este mai mare si copilul va primi acasa alocatia in cuantum maxim posibil. Mai mult, daca nu a fost solicitata o astfel de prestatie si parintele copilului lucreaza in unul din statele membre inca din ianuarie 2007 (data aplicarii regulamenului pentru Romania) atunci copilul poate primi alocatia retroactiv. Romanii beneficiaza de acest drept incepand cu 1 ianuarie 2007 si este aplicabil pe tot teritoriul UE, dar si in Norvegia, Liechtenstein, Islanda si Elvetia.

Conditii

Pentru ca romanii aflati in unul din statele membre UE sa poata solicita alocatia de stat din tara in care isi desfasoara activitatea trebuie sa fie indeplinite una dintre conditiile: sa fie salariati sau sa desfasoare activitati independente; sa fie in somaj ca urmare a unei activitati salariale sau independete desfasurate intr-un stat membru; sa fie titulari de pensie si sa aiba copii in intretinere. Fiecare stat are reglementarile proprii si, in functie de acestea, se vor stabili ce prestatii familiale pot fi acordate pentru ce perioada si in ce cuantum. Prestatiile familiale acordate pe teritoriul UE in baza prevederilor regulamentelor europene si a legislatiei romane in vigoare sunt alocatia de stat pentru copii; indemnizatia pentru cres­terea copilului, sau, dupa caz, stimulentul lunar; indem­nizatiile lunare pentru cresterea copilului cu handicap.

Toate acestea se acorda in baza Regulamentului Consiliului nr. 1408/71 referitor la aplicarea regimurilor de securitate sociala salariatilor, lucratorilor inde­pendenti si membrilor familiilor acestora care se deplaseaza in interiorul Comunitatii. Institutiile din Romania responsabile sunt Ministerul Muncii, Directia Generala de Incluziune si Asistenta Sociala din Ministerul Muncii si Directiile de Munca si Protectie Sociala Judetene.

Cazurile de aplicare a regulamentului

- Daca minorul este in Romania in grija unui parinte care lucreaza aici, iar celalalt parinte munceste in alt stat, tara noastra va plati alocatia de 40 de lei, iar statul in care mun­ceste celalalt parinte va plati diferenta pana suma prevazuta ca alocatie in acel stat (in cazul in care alocatia din Romania este mai mica). - Daca in Romania, familia primeste pentru copil, pana la varsta de 2 ani, indemnizatie si alocatie de stat, adica 800 lei (aprox. 216 euro), in acest caz, Germania (care acorda 154 de euro) nu va mai plati nimic, deoarece cuantumul acordat de Romania depaseste cuantumul din Germania. In cazul in ca­re copilul este in strainatate, impreuna cu parintele care munceste acolo, Romania nu va mai plati alocatia pentru copil. Totusi, daca Romania are un cuantum mai mare al pres­tatiilor, Germania va plati diferenta pana la alocatia din statul nostru. Totusi, pentru copilul pana la doi ani Romania acorda indemnizatie si alocatie in valoare de 216 euro (800 de lei) si Italia are 124 euro. In acest caz, daca copilul se afla cu unul dintre parinti in Italia, Romania va plati doar 92 de euro, restul de 124 fiind primiti de la statul italian. - Daca minorul este in Romania iar parintele cu care sta in tara nu munceste, atunci statul in care munceste celalalt parinte va plati alocatia pentru copil. Tara noastra va acorda alocatie de stat doar in cazul in care este mai mare decat a celuilalt stat. Suma ce o va plati Statul Roman va fi diferenta dintre ceea ce acorda Romania si cuantumul prestatiilor acordate de celalalt stat. - In cazul in care ambii parinti lucreaza in state diferite ale UE (EU1 si EU2), iar domiciliul sau resedinta copilului este in Romania (in intretinerea buni­cilor), prestatiile familiale vor fi acordate de statul care are cele mai mare cuantum. Celalalt stat va rambursa primului stat jumatate din cuantumul pla­tit de primul stat, dar nu mai mult decat suma prevazuta de legislatia nationala. Daca Romania acorda prestatii familiale, pe baza resedintei copilului, mai mari decat cele prevazute de statele de angajare ale parintilor, va plati diferenta pana la nivelul prestatiilor prevazute in Romania. Insa, cu exceptia primilor doi ani de viata ai copilului, cand Romania prevede alocatie si indemnizatie de crestere in valoare de 800 de lei, alocatia de stat pentru copil acordata de Romania este printre cele mai mici din UE.

Formulare europene

Daca o persoana care lucreaza legal intr-o tara din UE doreste sa primeasca alocatia de stat pentru copilul ramas in tara, va trebui sa se adreseze institutiilor competente pentru asigurarea protectiei sociale din acea tara. De cele mai multe ori sunt Ministerele Muncii si Protectiei Sociale.

In urma unor corespondente intre autoritatile din statul unde lucreaza parintele si Romania se va stabili care sunt prestatiile familiale de care poate beneficia familia solicitantului. In functie de felul prestatiei solicitata de parinte vor fi completate si trans­mise in Romania unul sau mai multe dintre aceste formulare: E 401 - atestat privind componenta familiei; E 402 - atestat privind continuarea studiilor; E 403 - atestat de invatare si/sau formare profesionala ; E 404 - certificatul medical; E 405 - atestat privind totalizarea perioadelor de asigurare, de angajare sau de activitate independenta sau privind cazurile de ocupari succesive in mai multe state membre, intre termenele de plata prevazute de legislatia acestor state; E 407 - certificat medical pentru alocatie speciala; E 411 - cererea de informatii privind dreptul la prestatiile familiale in statul de resedinta al membrilor familiei.

Sursa tjobs.ro 
vizite unice
Reprezint Muntenia in recensamantul Bloggerilor

Curs Valutar v1.0Vitamine si Minerale
 
 
Powered by www.ablog.ro
 
Termeni si Conditii de Utilizare